Íme, a hosszú kapcsolat titka!

bb85eb74f186d20c93d66edbb3add9fd.jpg

Drága Barátnőim!

Bár mindenki ismeri a válások hihetetlen arányáról szóló statisztikákat, valljuk be, hogy mi nők, a szívünk mélyén hosszú, életfogytig élethosszig tartó kapcsolatra vágyunk. Eleinte legalábbis. Aztán persze sokan rádöbbennek, hogy a rózsaszín fátyol alatt megbúvó pasi nem annyira Don Quijote-ra, mint inkább Sancho Panzára, esetleg utóbbi szamarára hajaz.. nos, ilyenkor nem érdemes tovább vívni a szélmalom harcot.

Szerencsés esetben azonban a szerelem kémiai alapon előírt múlta után (ez a legoptimistább kutatások szerint 2 év) sem kell rádöbbennünk, hogy a mellettünk hortyogó pasi nem hogy, nem álmaink pasija, de még ébren is nehéz egy légtérben tartózkodnunk vele. Szóval, adott egy elviselhető hímnemű meg mi. Vajon melyek azok a trükkök, amelyek ahhoz segítenek hozzá bennünket, hogy még 10, sőt, akár 20 év múlva is vele nézzünk a Barátok köztöt? Íme, a hosszú-hosszú-hosszú párkapcsolat titkai!

1. Kompromisszum, megalkuvás, teljes önfeladás

- Azt nyilván mindenki tudja, hogy egészséges kompromisszumok nélkül egyetlen kapcsolat sem működik. Ebbe a kategóriába tartozik például, ha a pasi a krumplit szereti, mi pedig a rizst, tehát tésztát eszünk. Vagy ha ő sörös, mi pedig a pezsgőre szavazunk, akkor kiegyezünk a pezsgőben, mert a sört egyszerűen nem lehet meginni.
- A következő szükséges lépés a megalkuvás. Erre tökéletes példa, ha mi eltekintünk a zoknija szagától, ő pedig úgy tesz, mintha nem venné észre a hurkákat a derekunk körül. (Ha mégis észreveszi, csak két járható út van: vagy nem teszi szóvá, vagy látványosan elfintorodik Kate Moss fotója fölött. Amennyiben nem így tesz, akkor hamarosan vége a hosszú-hosszú-hosszú párkapcsolatnak. De legalábbis csendben összetörik a szívünk.)
- És hogy mikor lehet szükség a teljes önfeladásra? Minden focimeccs estéjén, minden anyósnál töltött hétvégén és minden olyan reggelen, amikor konstatáljuk, hogy teljesen fölöslegesen ajándékoztunk karácsonyra orr- és fülszőrnyírót.

2. Hasonló humorérzék

Sokan nem gondolják, mennyire fontos, hogy hasonló dolgokon tudjunk nevetni, pedig ez szinte garancia az elviselhető hétköznapokra. (Hasonló humorérzéken nem azt értem, amikor ő rajtunk röhög, mi pedig rajta.) Hiszen hogyan lehetne túlélni 1040 db rettenetes szerdát (20 év alatt ennyi van), ha nem tudnánk azon röhögni, hogy a gyerek könyöke megint beszorult a zongoraszék karfájába?
Egyébként is remek humorforrás a gyerek, de nagyon fontos, hogy minden esetben mondjuk el neki: nem rajta nevetünk, hanem vele. Még akkor is, ha ő nem nevet.

3. Egymás számára is elfogadható világlátás

Világlátás alatt nem feltétlenül az ateizmus/idealizmus lehetőségeit értem, hiszen ha csak ennyi kellene a hosszú, hosszú, hosszú kapcsolathoz, akkor nem találhatnánk összeillőbb párost, mint Teréz anya és II. János Pál pápa. Inkább arról van szó, hogy hosszútávon elég rosszul veszi ki magát, ha mi esténként kártyát vetünk az urunk Stephen Hawking kötete felett. Vagy ha a hajléktalanoknak ajándékozzuk a párunk bróker bálra vásárolt öltönyét.
Egyszóval fontos, hogy hasonló szemüvegen át nézzük a világot - és az sem árt sokat a kapcsolatnak, ha ez a szemüveg -6 dioptriás.Ha mindketten rövidlátók vagyunk, együtt szállhatunk szembe azzal a sok hülyével, akik valami teljesen más filmet néznek...

4. Megrendíthetetlen hit a falvédők igazságában

Én igenis azt hiszem, hogy vannak női és férfiszerepek. Desdemona például kifejezetten női szerep, míg Rómeó tipikusan a férfiaknak áll jól. Vagyis hajlandó vagyok komolyan venni és életmódnak tekinteni az egykori falvédők bölcs sorait. Íme, a legigazabbak!

- "Kedves férjem, hogyha elmész messzire,/ jussak én is néha-néha eszedbe!"
Ez magyarul annyit tesz: maradjál te csak itthon Józsi, mer' különben baj lesz!

- "Az én uram csak a vizet issza, / Nem is sírom a lányságom vissza."
Vagyis: azért választottalak téged, Lajos, mer' egy rendes, józan, unalmas, szürke ember vagy.

- "Az én konyhám azért fényes, / Mert a férjem nagyon kényes."
Tehát: ha te rendesen eltartasz Béla, hajlandó vagyok bekapcsolni a mosogatógépet."

- "Derék az én uram, / a bajusza pödrött: / Magyarosan hordja / Helyettem a vödröt!"
Ez nem igényel magyarázatot....