Teszt: mennyire figyel rád a párod?

images_5.jpg

Kedveskéim, Drága Jó Párkapcsolatban Élők!

Mint azt valamennyien tudjuk, a tartós, jól működő párkapcsolatnak számos ismérve van (mint például, hogy jó esetben két személy vesz benne részt, akik valamiféle konszenzuson alapuló kontaktust tartanak fenn egymással), de mind közül az egyik legfontosabb a figyelem. Hangsúlyozottan nem a tévé, hanem a másik fél felé irányuló figyelem.

Az is meglehetősen közismert tény, hogy a nők egyik bámulatos képessége az osztott figyelem (amelyhez a munkahelyi környezetben roppant gyümölcsöző multitasking is társul), tehát mi akkor is tudunk a párunk beszámolójára figyelni, ha közben paprikás krumplit főzünk, céges e-mailekre válaszolunk és a gyerek tornacipőjéről kapargatjuk a sarat.

Ellenben ő, mármint a párunk könnyedén megadja magát a figyelemelterelő körülményeknek, miközben mi a szomszédasszony macskájának legutóbbi ajtó előtti gaztettét ecseteljük. És hogy melyek lehetnek ezek a körülmények? A tévéhíradó, az atlétika vb, a Libabokor-Nyíratád selejtező mérkőzés, egy fontos tegnapi hír az Indexen, egy berepülő légy, egy benőtt köröm, egy felszeletelésre váró kolbász - a teljesség igénye nélkül.  
Fontos tehát, hogy ne dőljünk be a rendszeres időközökben felhangzó hümmögésnek és a plüsskutyákat megszégyenítő bólogatásnak.

Következzék tehát egy házilag is kivitelezhető teszt, amellyel feltérképezhetitek, mennyire figyel rátok a párotok!

1. A legklasszikusabb eset: új frizurával libbensz be az ajtón. Hogy reagál a párod?
A. Fel sem pillantva a számítógépből, megjegyzi: "Milyen jól nézel ki drágám, van valami új rajtad?" (Kezdőknek fontos tudni, hogy ez a kérdés minden minden körülmények közt beválik, tehát kéretik nem bevenni.)
B. A párod puszival üdvözöl és miközben beszippantja a hajlakk átütő szagát, kedvesen megkérdezi, mit hoztál vacsorára.
C. A kedvesed elismerően végigpásztáz és megjegyzi, milyen remekül áll neked ez a lépcsőzetes vágás és az ombre hajfestés. (Figyelem, ez a mondat okot ad az erőteljes gyanakvásra: a párod nemi identitása megkérdőjelezhető. Vagy a párod nő.)

2. Kifejted a párodnak, hogy nagyon aggódsz a következő hetek miatt, mert meg kell szervezned a gyerekek iskolai és iskolán kívüli életét, apukád születésnapját, az ablakok mázolását, mindezt persze munka mellett - és örülnél valamiféle segítségnek. (A feladatok bármi mással behelyettesíthetők.) Hogy reagál a párod?
A. Megnyugtatónak szánt hanglejtéssel közli, hogy nem kell aggódnod, eddig is mindent meg tudtál oldani, most is biztos így lesz...
B. Kioktató hangnemben közli, hogy te mindig mindent túlizgulsz és megkérdi, miért nem tudod élvezni az életet.
C.Beordít a gyerekek szobájába, hogy 6-8 évesen ideje lenne önállósodni és ezentúl nem hajlandó őket reggelente iskolába fuvarozni.

3. Hosszas tipródás után elmeséled a párodnak, hogy megláttad a barátnőd férjét egy másik nőt ölelgetni az utcán és tanácsot kérsz, mit tegyél. Hogy reagál a párod?
A. A szokásos hümmögés és bólogatás közben megjegyzi, hogy persze, nyugodtan hívd át a barátnődéket vacsorára.
B. Egy kiselőadásban felhívja a figyelmedet a barátnőid gondosabb megválogatására.
C. Megkér, hogy állj el a tévé elől.

4. A rég beharangozott érettségi találkozóra készülsz és a tükör előtt állva megkérded a párod véleményét arról a kis fekete ruháról, amit az utóbbi öt évben minden jeles eseményen viseltél. Hogy reagál a párod?
A. Megjegyzi, hogy nagyon csinos az új ruhád és hangosan morfondírozik, mennyibe kerülhetett.
B. Hová-hová? - kérdi számon kérő hangnemben.
C. "Hiúság, asszony a neved" - sóhajt és folytatja az aprólékos orrszőr-nyírást.

Nos, akár az A, akár a B, akár C válaszból van a legtöbb, fontos lenne elbeszélgetnetek a párotokkal az értő figyelem mibenlétéről. De csakis a híradó és az időjárás jelentés közti percekben - hátha akkor képes lesz rátok figyelni!