Úszd meg az iskolakezdést fillérekből!

images_4.jpg

Lányok, Asszonyok Csatasorba!

Ahogy nyilván ti is szembesültetek vele: hamarosan kezdődik az iskola. Ez önmagában jó hír lenne, hiszen ki a fene bírja már idegekkel és anyagilag a gyermekek két és fél hónapos pesztrálását / táborba való deportálását / ide-oda történő fuvarozását / lepasszolását?!

Az érem másik oldalán viszont megcsillan az iskolakezdéssel járó beszerzések, pótlások, befizetések réme. És bár jól tudjuk, hogy a könyvek az első három osztályban ingyen járnak, azért nekünk, öreg harcosoknak ez a tétel tovább súlyosbítja az egyébként is tetemes beszerzendők listáját. (Mi viszont - a még öregebbekkel szemben - a gyermekeink által megtapasztalhatjuk a hon- és népismeret órák bölcsességét, a hit- vagy erkölcstan órák igazságát, illetve a mindennapos testnevelés áldásos hatását az iskolafolyosó vakolatára.)
Ami a felszerelést illeti, érdemes előre megfontolt szándékkal megkeresni a kiskapukat, amelyekkel olcsóbban megúszhatjuk a dolgot. Íme, egy kis útmutató!

Írószerek

Amennyiben nem kaptunk egy szép kis listát a beszerzendő írószerekről, érdemes a lehető legkisebb rossz felé tendálni. Sokáig úgy gondoltam, a rotring praktikus, mert csak a belét kell cserélni. Fiúgyermekem enyhén görcsön írásmódja azonban nem csak a papírt lyuggatta ki oldalanként 12-szer, de a naponta háromszor cserélt belet is ripityára törte 3-4 perc alatt. Maradt tehát a hagyományos cerka. Ebből a hajlékonyabb fajtát ajánlom, mert az osztódással szaporodik. A tollal csak a kitűnő tanulók szülei tudnak spórolni, akiknek elég a klasszikus íróeszköz. Akinek azonban a gyermeke 25-nél többször érzi úgy, hogy elírt valamit a dolgozatban, annak ajánlom a radírozós fajtát. Színesekkel nem érdemes bajlódni, tökéletesen megfelelnek a tavalyról maradt csonkok és a padszomszéd négyemeletes tolltartójának feleslegesnek látszó darabjai.

Táska

Kardinális kérdés. Jóérzésű szülő könnyen beleesik abba a hibába, hogy az ártatlan gyermek gerincének védelmében ergonomikusan kialakított, puha háttámaszos, 28 rekeszes, periszkópos és önkioldós iskolatáskát vásárol áruhitellel. Aztán amikor ezen szülő megpillantja a gyermekét a fent említett csodát a lehető legasszimetrikusabb tartással, fél kézzel a porban húzgálni, netán vidáman rugdalni, ráébred, hogy ismét alábecsülte a kiskorút. Táskának tehát tökéletesen megfelel a nagypapa kis utazóbőröndje, saját, iskoláskori aktatáskánk (műszőr borítással a fogantyúján, nehogy felsértse a kezünket), illetve egy jól szabott sátorponyva. 

Füzetek

Alsó tagozatos szülők figyelem! A csíkozás nagyon nem mindegy, nehogy már egy harmadikost megszégyenítsünk egy első osztályos sortávolsággal! A legjobb, ha az érintett nebulót nem is visszük magunkkal a beszerzőkörútra, hiszen biztosak lehetünk benne, hogy neki csak a minyonos/focistás irka fog tetszeni. Amelyből persze nem egyet, hanem minimum tízet kell beszerezni - hozzá illő tolltartóval, radírral, uzsonna- és gyümölcsös dobozzal. Külön rekesszel a banánhéjnak. Ha mégis magunkkal kell hurcolni az érintettet, legyünk résen, és amíg a gyereket elküldjük a fánkokat végigfogdosni, suttyantsunk be 30 darabot az áruház saját márkás vagy noname füzeteiből a kosárba! Pénztártól való távozás után pedig bátran elmesélhetjük a kiskorúnak, hogy csak ilyenek voltak. Reklamációnak pedig helye nincs!

Tornafelszerelés

Ez az a tétel, amelynél meglehetősen nagy a fluktuáció. Nem csak azért, mert amikor naivan megvesszük a tornacsukát júliusban a leértékelésen, nem számítunk arra, hogy szeptember elsejéig 4 számmal lesz nagyobb a gyermek lába. Az erős változásoknak az az oka, hogy a kiskorúak többségét egyáltalán nem zavarja, ha a saját, Barcelona feliratú pólója helyett egy Arzenal logós macinacit visz haza. (Lányoknál ugyanez minyonnal és hercegnővel.) Egy idő után a bölcs szülő a tornazsáknak már nem a tartalmát, csupán a benne található darabok mennyiségét ellenőrzi. Sőt, ha kellően smucigok vagyunk a beszerzésnél, egy-két jobb darabra is szert tehetünk a cserék által. Ezeket érdemes diszkréten kínaival pótolni.

Egyéb csecsebecsék

Asszonyok! Álljatok ellen! Mind a műanyag kulacsot tartó műanyag kulacstartó táska, mind a tízdarabos ecsettál készlet, mind a pohárrá alakítható tükrös fésű nélkül lehet élni. És kell is!