Kis balatoni strand-lexikon 2. rész

beach-funny-picture-15375.jpg Barátnőim és persze Barátaim az Úrban!

A Balaton annyi kincset tartogat, hogy napestig lehetne sorolni a látottakat. De most kizárólag arra szorítkozom, hogy folytassam a kis természetrajzi leírásom, amelyben sorra veszem az itt honos, illetve itt nyaranta fellelhető fajokat. Különös tekintettel a magyarság sajátos flórájára és faunájára.

Egyszer-élünk família
A 10-12 tagú csapat fittyet hány az UV-sugárzásnak. 11-kor érkeznek és legfőbb erényük, hogy nem is igyekeznek az árnyékért kardozni. Nagy svunggal és még nagyobb ricsajjal kifekszenek a plázsra, 6-8 törölközővel lefoglalják a sétány melletti padokat, és keresztbe fekszenek a Balatonba vezető lépcsők előtt. Miután kiderül, hogy ők egy nagyobb család tagjai, a vélhetően nagynéniként funkcionáló, Ursulára hajazó hölgy élveteg sikongatásokkal becipeli a vízbe másfél év körüli unokahúgát, annak legnagyobb tiltakozása ellenére. Ezen az egész család remekül mulat. Már jó 3-4 perce berendezkedtek, amikor rájönnek, hogy még nem is haraptak semmit, így megismerhetjük 3 hűtőtáskájuk tartalmát. Miután eltűnik egy szekérderék rántott húsos szendvics, egy kis töltött hús és a lassan oszlásnak induló jégkrémtorta, anyu odakiáltja apunak: "Kérsz egy energiát?" És már repül is a fejünk felett az ipari vegyszernek minősülő energiaital....

Felkészülték
Az egyszerű, Decathlonos strandsátor helyett gyakorlatilag egy két szoba-hallos ingatlant állítanak fel egy eldugottabb sarokban. Kell is a hely, hiszen egy felfújható balatoni komp is található náluk, amit saját kompresszorukkal 2,5 óra alatt életnagyságúra fújnak. A gyerekeknek azért jár még más szórakozás is: egy 2 méteres cápával és kicsit nagyobb kardszárnyú delfinnel szállnak vízre, karjukon karúszó, derekukon kacsás úszógumi, kicsit rászorulva a mentőmellényre. Természetesen hűtőtáska, hasitasi és nyakba akasztható vízhatlan pénztárca egészíti ki a szettet. Apuka ezen felül csak hosszú ujjú neoprén ruhában mutatkozik, de sajnos arra már nem reagál, amikor anyu figyelmezteti a bent felejtett búvárszemüvegre, hiszen semmit sem hall a füldugótól. 

Állatbarát néni
Jellemzően egyedül, vagy barátnőjével érkezik, és kisebb zsákot húz maga után, amelyből minden lépés után egy köbméter morzsa hullik ki. Azonnal a partra siet és éles rikoltásokkal hívni kezdi kis barátait, a vízimadarakat, akik ettől fejvesztve a nádasba menekülnek. Csak akkor settenkednek elő, amikor a néni a vízbe hajít egy fél vekni kenyeret. Rövid időn belül köré sereglik az össze itt élő kacsa, hattyú, veréb és hajléktalan. Csipegetnek, eszegetnek, mondhatni teli szájjal zabálnak, miközben a néni igazságot oszt: "Te kis csíkos, menjél csak arrébb, te már ettél." Azzal fejbe dobja egy kiflicsücsökkel... A néni tevékenységének hála, a balatoni hattyúk hangosan kikacagják azt, aki száraz kenyeret hajít nekik, ugyanis jobban szeretik a kakaós kalácsot.

A gazdaság motorja család
"Ha nyaralunk, akkor nem fogunk kicsinyeskedni" - ez a jelmondatuk, és láthatóan messze az életszínvonaluk felett költekeznek. A fagyit egyszerre nyalják a Magnummal, a lángososnál megkérdik, csak sajtot és tejfölt lehet-e rá kérni vagy van egy kis kacsamell is. A gyerekeknek kijár az aranyárú üdítő, és ha már eleget ittak, irány az ugrálóvár, ugrásonként 200-ért. Anyu közben beszerez az elegáns strandshopban egy rózsaszín szalmakalapot, hozzá illő, zöld napszemcsivel és apunak is választ egy originális, siófoki sombrerót. Beszerzésre kerül még 3 vízipisztoly, 1 vízipuska és 1 víziágyú, valamint 4 db Balaton by night törölköző, melyek közül kettőt akkora mellek díszítenek, hogy a gyerekek csak hátulról nézhetik meg.
Ha lenne még már pár ilyen család, állandósulhatna a gazdasági növekedés!